tvrdnje naučnika

Evo u koje doba dana najbolje vježbati ako želite da smršate

fitnes
Foto: Unsplash

Najnovije istraživanje dokazalo je kako tjelovježba u jutarnjim satima utječe na brži gubitak kilograma za razliku od fizičke aktivnosti u drugo doba dana

Iako pitanje optimalnog vremena za vježbanje dosad nije bilo definirano, najnoviji dokazi jasno pokazuju kako je fizička aktivnost između 7 i 9 sati najefikasnija za mršavljenje.

Naučnici su utvrdili da ispitanici koji vježbaju u ovo doba dana imaju smanjenu razinu masnoće u tijelu i tanji struk, čak i kada su ukupno bili manje fizički aktivni od ljudi koji su vježbali poslijepodne i navečer.

“Zna se da je vježba ključna za uspješno upravljanje težinom, no do sada nismo imali jasnoću po pitanju optimalnog vremena u danu”, istaknuo je dr. Tongyu Ma, voditelj ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo čak 5285 osoba.

Najzanimljiviji podatak jest kako je skupina koja je vježbala ujutro provodila manje vremena u fizičkim aktivnostima te više sjedila tijekom dana, a i dalje imala bolje rezultate!

Jasan zaključak

“Ovi dokazi pokazali su da bi pronalazak vlastitog stila tjelovježbe i njeno odrađivanje u jutarnjim satima (između 7 i 9) moglo odigrati veliku ulogu u procesu mršavljenja”, poručuju naučnici.

Iako priznaju da im nije posve jasan uzrok ovih rezultata, čini se kako na njih utječe cirkadijalni ritam, prirodni ciklus spavanja i budnosti, koji obuhvaća brojne hormonalne i druge biološke procese.

“Nova studija samo podupire ranije dokaze prema kojima jutarnja vježba pozitivno utječe na snižavanje krvnog pritiska, stresa i tjeskobe, kao i u poboljšanju kognitivnih funkcija tijekom dana”, napomenuo je dr. Michael Fredericson sa Stanforda.

Zaključak autora je jasan – jutarnja tjelovježba mogla bi biti važan čimbenik u prevenciji pretilosti te jedan od bitnih saveznika u borbi s viškom kilograma.