Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije dobro koristiti aluminijsku foliju za pripremu hrane

rostilj – alu folija

Mnogi su jedva čekali lijepo vrijeme kako bi mogli roštiljati i uživati u delicijama, no posljednje istraživanje upozorava kako bi se trebalo pripaziti kod jednog detalja.

Neki se prilikom roštiljanja koriste aluminijskom folijom, no čini se kako prilikom ovakve pripreme hrane metali ulaze u meso pa tako i u vaše tijelo. To nisu dobre vijesti budući da je aluminijska folija povezana s osteoporozom i Alzheimerom, javlja Metro.

Američko učilište u Sharjahu objavilo je kako jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, dok Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je dopušten unos od samo 40 miligrama dnevno.

Istraživači dr. Fathia Mohammed i dr. Essam Zubaidy pripremili su razne vrste mesa s različitim sastojcima. Studija je pokazala kako hrana kuhana u kiselim, tekućim otopinama kao što je sok od limuna ili umak od paradajza apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim začinima to se još povećava. Hrana koja se priprema u alkoholu ili je samo posoljena ne apsorbira toliko.

Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti mnogo veći unos zbog stavljanja hrane u aluminijsku foliju.