Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shanghai planira ograničiti populaciju na 25 miliona stanovnika

shanghai

Kineski grad Shanghai ograničit će populaciju na 25 miliona stanovnika do 2035. godine u okviru napora kontrolisanja “bolesti velikih gradova”, saopštile su kineske vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državno vijeće je saopštilo da je cilj kontrolisanja veličine grada postavljen u okviru plana razvoja kineskog finansijskog centra koji je vlada u Pekingu usvojila za period od 2017. do 2035. godine.

“Do 2035. godine, broj stanovnika u Shanghaiju će biti kontrolisan na nivou od oko 25 miliona ljudi, a ukupna veličina zemljišta raspoloživog za gradnju neće premašiti 3.200 kilometara kvadratnih”, navodi se u saopštenju.

Kineski državni mediji su “bolest velikih gradova” definisali kao nešto što se pojavljuje kada se metropola suočava s velikim zagađenjem zraka, zagušenjem saobraćaja i manjkom javnih usluga, uključujući obrazovanje i medicinsku uslugu, prenosi “The Guardian”.

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju u izvodljivost planova. Jedna od kineskih think tank organizacija takvu odluku smatra nepraktičnom i u susprotnosti s trendom društvenog razvoja.

Shanghai je krajem 2015. godine imao stalnu populaciju od 24,15 miliona stanovnika, objavila je prošle godine kineska novinska agencija Xinhua.