Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstrukcije EU standarda

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Mirsad Kukić”

mirsad kukic – fena

Osim što je državni poslanik, predsjednik je Sindikalne organizacije i pomoćnik izvršnog direktora RMU Banovići. Na američkoj je “crnoj listi” upravo zbog korupcije u Banovićima

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Mirsad Kukić (PDA), aktuelni je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako je državni parlamentarac, Kukić u Banovićima ima još dvije funkcije. Naime, on je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići. Također, on je pomoćnik izvršnog direktora za razvoj RMU Banovići.

U januaru ove godine dospio je na američku „crnu listu“. Iz State Departmenta je tada saopćeno da je Kukić, koristeći svoj službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, kao i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini “učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi.”

-Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist – navodi se u saopštenju State Departmenta.

U oktobru 2020. Kukić je na Općinskom sudu Sarajevo osuđen za trgovinu utjecaja u predmetu „Bosna“. U augusta 2022. Kantonalni sud Sarajevo ukinuo je ovu presudu.

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Asim Sarajlić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Lazar Prodanović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nenad Nešić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Enver Bijedić”