Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saznajemo

Nakon 11 godina od zahtjeva EU, spreman zakon o osnivanju višeg suda u BiH!

negiranje genocida
sud tuzilastvo bih db

Josip Grubeša ga konačno pustio u proceduru. Suprotno zahtjevu iz RS-a, sjedište višeg suda planirano je u Mostaru

Ministarstvo pravde BiH na čelu sa ministrom Josipom Grubešom (HDZ BiH) konačno je stavilo u proceduru Nacrt zakona o sudovima, kojim se, između ostalog, osniva viši sud BiH, kao drugostepeni sud, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, u Nacrtu zakona o sudovima stoji da se ovaj sud osniva kako bi sudio u drugom stepenu, a sjedište će mu biti u Mostaru.

Kako je obrazloženo, u Zakonu o krivičnom postupku BiH postoji pravilo dvostepenosti, a žalbe na presude Suda BiH preispituje Apelaciono odjeljenje istog ovog suda što nije u skladu sa evropskim standardima.

Naime, i domaći i međunarodni pravni akti nalažu da odlučivanje o žalbama odlučuju viši sud, dakle drugi, nezavisan i nepristrasan sud.

Kako je istaknuto, sudije u Apelaciono odjeljenje Suda BiH imenuje sam predsjednik Suda BiH što ne pruža dovoljno garancija u pogledu njihove unutrašnje nezavisnosti.

Zanimljivo u svemu ovome jeste činjenica da je Nacrt zakona o sudovima kojim se konačno osniva viši sud u BiH poslan u proceduru 11 godina nakon početka razgovora između EU i BiH u okviru tzv. “Strukturalnog dijaloga”. Još tada je EU iznijela zahtjev prema BiH da formira poseban viši ili, kako je tada rečeno, apelacioni sud na državnom nivou.

Treba naglasiti da su predstavnici iz RS-a mahom opstruirali i odugovlačili ovaj proces protiveći se osnivanju još jedne pravosudne institucije na nivou države. Sporili su nadležnosti budućeg suda, te zahtjevali da on bude lociran na području RS-a.

Faksimil nacrta zakona o sudovima

Evropska komisija zahtijevala je hitno postupanje, te u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU „odredila da država treba da usvoji novi Zakon o sudovima BiH kako bi se postigla veća pravna sigurnost i poboljšalo funkcionisanje pravosuđa, i donošenje ovog propisa odredila kao jedan od 14 ključnih prioriteta koje je BiH obavezna ispuniti na putu ka narednoj fazi pristupanja članstvu u EU.

Još u 2013. pojavio se jedan nacrt zakona o sudovima, no on nikad nije upućen u proceduru na usvajanje.

Inače, Evropska komisija je ukazala na slijedeće: ”Kao ključni prioritet iz Mišljenja, država treba da usvoji novi Zakon o sudovima BiH kako bi se postigla veća pravna sigurnost i poboljšalo funkcionisanje pravosuđa, posebno u borbi protiv teškog kriminala. Zakonom treba razjasniti stvarnu nadležnost sudova za posebno teška kaznena djela, u skladu sa standardima utvrđenim Ugovorom o funkcionisanju Europske unije. Ovim zakonom treba predvidjeti i poseban drugostepeni apelacioni sud kako bi se ojačala nezavisnost kod sudskog preispitivanja odluka Suda BiH.”