Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Delegacija EU i OSCE o problemu između BHRT-a i FTV-a

bhrt ftv
Foto: Pixsell/FTV

Misija OSCE-a u BiH poziva BHRT i RTVFBiH da pronađu hitno i djelotvorno rješenje

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, vezano za prekid emitovanja redovnog programa na Federalnoj televiziji, poziva BHRT i RTVFBiH da pronađu hitno i djelotvorno rješenje koje će osigurati da svi u BiH imaju dosljedan i pouzdan pristup informacijama od vitalnog značaja.

– Uspostavljanje i održavanje politički nezavisnog i finansijski stabilnog sistema javnog emitovanja je neophodno da bi se zaštitilo osnovno pravo na pristup informacijama i osiguralo snažno i zdravo medijsko okruženje, što su ključni elementi funkcionalne demokratske države i što odslikava obaveze koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a – navodi se u izjavi Misije OSCE-a u BiH.

Dodaje se da vlasti na državnom i entitetskom nivou moraju djelovati u skladu s tom odgovornošću, između ostalog i putem iznalaženja rješenja za održivo i sistemsko finansiranje svih javnih emitera u BiH, time ispunjavajući dugogodišnju preporuku OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predstavnice OSCE-a za slobodu medija.

Degegacija EU u BiH: Trenutna situacija neprihvatljiva

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasili su se nakon što je ponovo aktueliziran problem između BHRT-a i FTV, naglašavajući da je trenutna situacija – neprihvatljiva.

Njihovo saopćenje na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

“Sa ozbiljnom zabrinutošću primjećujemo da postoje rizici da javni RTV sistem (PBS) u BiH prestane funkcionirati. Osiguravanje finansijske održivosti PBS-a u BiH, uklj. sva tri javna emitera su među 14 ključnih prioriteta. Nije bilo napretka u ispunjavanju ovog prioriteta.

Nadležne vlasti u BiH imaju odgovornost da osiguraju rješavanje aktuelnih pitanja između BHRT-a i RTV FBiH. Trenutna situacija je neprihvatljiva.

Pozivamo nadležne organe da poduzmu hitne mjere kako bi riješili hitne probleme sa kojima se PBS suočava u BiH, kao i da brzo postignu dogovor sa svim zainteresovanim stranama za efikasan i provediv model finansiranja PBS-a, koji će biti u skladu sa Zakonom o PBS-u”, naveli su iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovinu.

Opštinski sud privremeno stavio van snage obustavu usluga za RTVFBiH

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine od danas je privremeno ukinula pružanje usluga Radioteleviziji Federacije BiH, zbog dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u po osnovu realizovanih, a nenaplaćenih usluga koje je BHRT pružio Radioteleviziji FBiH.

Izuzeti su produkcija Vijesti i Dnevnika. Odluka je trebala važiti do izmirenja dugovanja Federalne televizije prema BHRT-u, no stavljena je van snage nakon privremene mjere osiguranja po Rješenju Opštinskog suda u Sarajevu.

Usluge Radioteleviziji Federacije BiH BHRT ponovo pruža od 19 sati i 30 minuta.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH poručuju da bi uskoro trebalo doći do rješenja.