Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strategija Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju

eusair34

Drugog dana ovogodišnjeg prvog Foruma Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju, učesnici su razgovarali o povezivanju osam zemalja članica ove strategije te je istaknuto da postoji potreba za uspostavljanjem kooridnacije među svim zemljama i u svim segmentima.

Radi se o četiri članice Evropske unije (Hrvatska, Italija, Slovenija i Grčka) te četiri zemlje koje su u procesu pridruživanja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija).

Kako javlja izvještač Fene, stručnjaci iz ove oblasti naglasili su da Jadransko more nije podijeljeno more, a povezanost zemalja od iznimne je važnosti jer ima beneficije za privrednike i građane.

U okviru panela koji je nazvan “U potrazi za pojačanom saradnjom u saobraćajnom i energetskom sektoru”, bilo je riječi o načinima kako regiju povezati tako da se osigura dotok plina u svim zemljama.

Jedna od stvari koja je naglašena jest da nema smisla graditi infrastrukturu poput puteva i mostova ukoliko će kamioni gubiti sate na prelasku granica između zemalja.

Također, rečeno je da se u obzir mora uzeti činjenica da su tržišta nekih zemalja pojedinačno mala da bi privukla investitore te je važno ne stvarati konkurenciju nego unaprijediti povezanost zemalja ovog regiona.

– Infrastrukturni projekti trebaju uvijek biti u saglasnosti s održivim transportom i energetskim razvojem, ali i usklađeni s lokalnim i regionalnim potrebama. Efikasan i održivi transport će osigurati privlačnost regije za direktne investicije te kreirati nova radna mjesta – ocijenjeno je.

Kako je zaključeno, dobro organizirane energetske mreže doprijenit će razvoju cijele jugoistočne Evrope, ali i šire.

Bolja energetska tržišta će smanjiti cijenu energije i privući investitore, a istovremeno doprinijeti sigurnosti kada je u pitanju opskrbljenost energijom te stvoriti ekonomsku konkurentnost.

Forum, koji je jučer počeo potpisivanjem Dubrovačke deklaracije kojom je potvrđena politička spremnost zemalja za jačanje regionalne saradnje posebno u okviru Jadransko-jonske makroregije koja je s više od 70 miliona stanovnika jedna od tri vodeće evropske makroregije, završava danas.