Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak koji je ubio Haruna Mujkića kažnjen – dovoljnim vladanjem

harun mujkic1

Više od godinu dana prošlo je od smrti Haruna Mujkića, no njegova majka Azra još uvijek nema sve odgovore. Kada je tog septembarskog jutra pozvana u Harunovu školu, kazali su joj da je u naguravanju djece njeno dijete udarilo glavom o klupu pa od pod, a uslijed teških povreda preminulo.

Nekoliko dana nakon dženaze, starija kćerka majci kazala ono što će joj uskoro potvrditi i obdukcija – dijete je dobilo smrtonosne udarce u glavu prije samog pada.

“Utrčala je u kuću i histerično rekla; mama, mama, Harun nije umro od pada, Harun je ubijen. Njega je tukao, imenovala je dijete koje ga je tuklo, i opisala kako ga je tuklo po glavi. Obdukcija je pokazala da je moje dijete zadobilo smrtne udarce, moždane ovojnice su mu pokidane. Pad je samo ubrzao njegovu smrt”, kazala je Harunova majka za N1 televiziju.

Od prve reakcije direktora škole koji je za medije kazao kako je riječ o nesretnom slaučaju, iako kantonalni tužilac nije završio istragu do obustave predmeta prošlo je godinu dana, ali Azra zajedno sa suprugom ne odustaje od pravde za svoje dijete – istine koju su joj potvrdili i u kantonalnom Tužilaštvu…

Mahirova majka: Svi profesori u školi znali su da mog sina zovu peder!

Smrtonosni udarac je zadalo drugo dijete, ali mu se ne može suditi…

“Dijete do 14 godina odgovornosti ne podliježe krivičnoj odgovornosti, naš zakon je takav. Roditelji ne snose nikakvu odgovrnost. Pitala sam; a škola? Kaže; škola je bila uredu, dežurni nastavnici su bili na svom mjestu. I, to je to”.

A, Harun je bio izuzetno nadareno dijete, sportista, nije dao da ga majka prebaci u drugu školu kao što je to uradila sa njegovom starijom sestrom koja je prema tvrdnji majke godinama bila zlostavljana. No, ona je danas živa, kaže ogorčena je majka.

“Svi znaju za Haruna i svi znaju istinu, ali svi ćute i kriju. Zašto? Tu se povlači jedan veliki dio odgovornosti, od ministarstva, preko pedagoškog zavoda, do škole”, kaže majka Azra.

Ogroman je broj propusta koji su se desili u vrijeme ali i nakon Harunove smrti, koje porodici niko nije objasnio. Socijalan služba nikada nije kontaktirana, dok su porodici Mujkić iz Pedagoškog zavoda tek poručili kako škola primjenuje smjernice u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Sankcija za nastavničko osoblje nije bilo, a dječak kojeg porodica smatra odgovornim kažnjen je sa dovoljnim vladanjem.

tuzilastvo zdk harun mujkic