Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Metalska industrija šansa za zapošljavanje u TK (VIDEO)

industrija

‘Stanje i perspektive razvoja metalske struke TK” bila je tema okruglog stola koji je u Tuzli okupio predstavnike dva resorna ministarstva, Mješovite srednje mašinske škole, ali i privrednike koji su iznijeli svoja zapažanja.

Manjak određene vrste kadrova na tržištu rada pokušat će se prevazići eventualnim uvođenjem novih obrazovnih profila. Iznesen je opći utisak da domaća metalska industrija ima budućnost i šansu na ino tržištu.

Domaća metalska industrija ima moć zapošljavanja velikog broja radnika, posjeduje izvoznu šansu ukoliko posluje prema međunarodnim standardima, a da je tako dokaz su brojna uspješna preduzeća metalske struke u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici većine njih dali su doprinos okruglom stolu o temi ”Stanje i perspektive razvoja metalske struke na području TK” održanom u organizaciji kantonalnog ministarstva razvoja i poduzetništva kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja TK-a.

Domaćin je bila Mješovita srednja mašinska škola Tuzla.

– Osnovni cilj je da se Mašinska škola približi privrednim subjektima, da nam oni prenesu iskustva, daju savjete i kažu šta se dešava u mašinskom sektoru, treba li otvarati nova stručna zvanja i zanimanja – rekao je direktor tuzlanske JU ”Mješovita srednja mašinska škola” Emir Teskeredžić.

Jedna od uspješnih firmi koja upošljava 170 radnika je i Tehnopetrol d.o.o. Tuzla.

– Problem su kadrovi, zato smo danas tu da probamo razgovarati. Resorna ministarstva, obrazovne institucije, privredni sektor, javnost o tome treba razgovarati – kazao je direktor firme Tehnopetrol d.o.o Tuzla Nedim Mujkić.

Deceniju uspjeha bilježi ”Institut za zavarivanje” u Tuzli kao međunarodna firma koja prati metalsku industriju.

– Stanje je bolje nego prethodnih godina, metalna industrija se razvija i ima svijetlu perspektivu, u kantonu i šire – poručio je direktor Instituta za zavarivanje Tuzla Seid Zulić.

U raspravi se osnovnim nametnulo usklađivanje potreba za stručnom radnom snagom između obrazovnog i realnog sektora. U skladu s tim su bile i podteme okruglog stola ”Deficitarna zanimanja u mašinskoj struci” i ”Načini i mogućnosti motiviranja učenika za upis u mašinske tehničke i stručne škole”.