Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naučnici tvrde

Slobodno koristite telefon dok ne zaspite, plavo svjetlo je korisno!?

telefon

Istraživanje sugeriše da upotreba prigušenog, hladnijeg svjetla uveče može biti korisnija

Za sve vas koji ne možete da ostavite telefon do poslejdnjeg trenutka prije nego što zaspite – imamo dobre vijesti. Plava svjetlost možda nije toliko ometajuća za spavanje kao što se nekada mislilo.

Studija Univerziteta u Manchesteru je, naime, otkrila da toplije boje koje se preporučuju za uportebu noću zapravo mogu da natjeraju naša tijela da pomisle da je i dalje dan.

Istraživanje sugeriše da upotreba prigušenog, hladnijeg svjetla uveče može biti korisnija, prenosi AndroidCentral.

Objašnjenje je da je sumrak prigušeniji i “plavlji” od dnevne svjetlosti a da naši tjelesni satovi koriste svjetlost kako bi odredili koje je doba dana, proizvodeći melatonin i pripremajući naše tijelo za san.

Ranije se smatralo da je melanopsin, protein osjetljiv na svjetlost, posebno osjetljiv na plavu svjetlost. Zbog toga su uvođene funkcije na uređaje sa ekranima koje daju žute tople nijanse.

“Mi smatramo da ovo nije najbolji pristup, jer promjene u boji mogu poništiti bilo kakve prednosti dobijene smanjenjem signala svjetline koji otkriva melanopsin”, navodi dr Tim Brown sa Univerziteta u Manchesteru.

Iako su testovi sprovođeni samo na miševima, Brown kaže da postoji dobar razlog da veruje da će efekat na ljude biti isti.

“Naša otkrića sugerišu da upotreba prigušenih, hladnijih svjetala uveče i jačih toplijih svjetala tokom dana može biti korisnija”, navodi on.

Naravno, uvijek možete i da isključite telefon.