Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hercegovina se trese i ponovo će tresti?

hercegovina_mapa

Zemljotres jačine 4,2 stepena Rihterove skale pogodio je nedavno područje Hercegovine, Crne Gore i južne Srbije. Prema podacima Evropskog seizmološkog zavoda, epicentar je zabilježen 16 kilometara sjeveroistočno od Bileće.

Bio je to drugi u nizu jačih zemljotresa na području Hercegovine u posljednjih mjesec dana. Stanovništvo u južnom dijelu zemlje zabrinuto je u strahu od novih potresa, dok u Hidrometeorološkom zavodu navode da potresa i dalje može biti, odnosno da se oni dešavaju svakog dana, s tim da stanovništvo neke osjeti, a neke ne.

Najveću vjerovatnoću za pojavom jačeg potresa u BiH imaju južna Hercegovina i područje Banja Luke, naveli su u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iako je nezahvalno davati prognozu seizmičkih događanja za bilo koje područje, na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, dolazi se do zaključka da se u narenih 50 godina na teritoriju BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Za vremensko razdoblje od stotinu i više godina, prema prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banja Luke i planine Trskavice) koji mogu izazvati materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti ljudske živote.

Vrijedno spomena je i da se potresi koji pogađaju Italiju osjete i u našim krajevima, uglavnom u području zapadne BiH, u Bihaću, Prijedoru i Banja Luci, ali i na području južne Hercegovine.

Kakav je zemljotres od 7 stepeni po Merkalijevoj skali

Izazivaju štetu na slabim građevinama. Na prosječnim zgradama mogu da se pojave manje pukotine, padanje maltera i gipsanih ukrasa sa plafona. Ponekad mogu da pokrenu klizišta ili odrone. Na rijekama i jezerima uzrokuju intenzivno talasanje.