Potočari

Tok događaja: Održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

20210711_2_49147080_66890654_Web

Mnogi govornici obratiti će se u okviru obilježavanja 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a neki od njih su poslali i video-poruke zbog pandemije koronavirusa

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.).


13:00 Komemoracija je završila, a delegacije koje su joj prisustvovale krenule su odati počast žrtvama genocida, nakon čega će biti klanjana dženaza za 19 novoidentifikovanih osoba.

12:59 Džaferović: Srebrenica, kao i sva druga mjesta u Podrinju, ne smiju biti samo mjesta smrti, već i života. Opširnije

12:50 Erdogan: Genocid u Srebrenici je crna mrlja evropske i ljudske povijesti. Opširnije…

12:42 Potresna priča Muhameda Avdića: Od nade da će babo doći, do nade da ću ga identificirati. Opširnije… 

Muhame Avdić

12:35 Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u videoporuci na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kazao je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti. Opširnije…

12:30 Aleksa Bečić: Moramo se suočiti sa mračnom prošlošću

Nakon 26 godina od ovog za sve mučnog i tragičnog događaja, naročito za nas u regionu, želim da vam ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i kao sin, brat rođak i komšija i uvijek kao čovjek uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji koja svima nama na ovim prostorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost, rekao je danas Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore u video poruci na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine u Potočarima, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je da “uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikad više ne preispitujemo mir”.

“Podsjeća nas da i u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla sa mračnom prošlošću se moramo suočiti”, rekao je Bečić i dodao da je u okviru tog procesa Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu o Srebrenici najoštrije osudila genocid kao i one koji ga negiraju.

Istakao je da su u okviru ove Rezoluciji učinili ono što nikada niko nije učinio, a kako bi sasjekli dalje korijene sukoba, osudili i pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom ili hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine.

“Odgovornost može biti isključivo individualna, a ni jedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”, kazao je Bečić i dodao da zločinci imaju ime i prezime, nemaju nikakvu nacionalnost, vjeru, ni Bog ni Allah nisu sa njima, nemaju ni sebe, čovjeka u sebi.

“Zločinci su ljušture ispunjene samo zlom”, rekao je Bečić.

Pozvao je sve komšije, prijatelje, sunarodnike i svu balkansku braću i sestre da jačaju međuvjerske, međunacionalne i prije svega međuljudske odnose jer su tolerancija, razumijevanje, solidarnost i pomirenje najbolji način da živi odaju počast mrtvima i pokažu da su iz prošlosti izvukli pouke.

12:23 Zarif: Dijelimo tugu porodica koje danonoćno 26 godina traže pravdu

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javad Zarif u poruci koju je pročitao njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian, prvi ambasador Irana u BiH, danas u Srebrenici izrazio je solidarnost s narodima i ožalošćenim žrtvama.

U pismu koje je pročitano okupljenima na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, istaknuo je da su događaji u Srebrenici najmračnija poglavlja u savremenom čovječanstvu te da iako ona ne bi trebala biti izvor mržnje među narodima ipak nikada se ne smiju zaboraviti.

Napomenuo je da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici podsjeća međunarodnu zajednicu na potrebu zalaganja za pravdu i suzdržavanje o nasilja i osjećaja odgovornosti u zaštiti potlačenih.

Pozvao je stoga međunarodnu zajednicu i posebno one svjetske sile koje se proklamuju kao pobornici zaštite ljudskih prava i demokratije na stvarno pridržavanje istinskih ljudskih vrijednosti.

– Iako su presude međunarodnih sudova važni koraci, Srebrenica ostaje rana na savjesti čovječanstva zbog kojeg pate mnogi preživjeli, majke Srebrenice i prognani. Dijelimo tugu porodica koje danonoćno 26 godina traže pravdu i posvećeni su očuvanju sjećanja na žrtve ovog događaja kako bi se spriječio njegov zaborav i negiranje genocida – zaključio je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javad Zarif.

12:20 Klanjam se sjenama žrtava Srebrenice, napisao je u Spomen knjigu u Memorijalnom centru Potočari Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, koji danas prisustvuje obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Opširnije…

12:15 Srebrenička majka Hotić u Potočarima: Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet. Opširnije…

Kada Hotić

12:10 Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uoči dženaze žrtvama genocida u Srebrenci obišao je tabute i dao podršku porodicama žrtava.

Foto: Anadolija

12:05 Nderitu: Svjedoci smo opasnih negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i govora mržnje

Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida, u svom obraćanju odajući počast svima koji su izgubili živote u Srebrenici 1995. godine kada je počinjen najgnusniji od svih zločina, zločin genocida, rekla je da ovakvi strašni događaji u sebi nose lekcije.

“Međunarodna zajednica uključujući našu vlastitu organizaciju prepoznala je svoju odgovornost jer nije spriječila ovu tragediju. Naučili smo važne lekcije a naše žaljenje zbog gubitka nevinih života i patnje preživjelih ne prestaje”, rekla je Nderitu.

Dodala je da iako smo svjedoci opasnih negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i govora mržnje, postoje brojne inicijative, sjeme nade u budućnost u kojoj preovladavaju mir, dostojanstvo i pomirenje što bi trebala biti inspiracija cijelom svijetu.Danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za još 19 žrtava genocida iz jula 1995. godine. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

11:55 Američki ambasador Nelson: Politički lideri da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom. Opširnije…

11:44 Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi također se obratio videporukom te je podsjetio i na odgovornost Evrope što nije spriječila zločin genocida u Srebrenici.

“U našoj uniji nema mjesta za negiranje genocida i veličanje zločina. EK nastavlja pratiti neophodne procese u zemlji za evropske integracije, nastavit ćemo davati svoj doprinos, želimo da BiH napreduje na evropskom putu. Bez pomirenja nema prosperiteta ni budućnosti. Pozivam Zapadni Balkan da nastavi u tom pravcu”, kazao je Varhelyi.

11:40 Carmel Agius: Znamo imena onih koji su činili genocid 1995, odgovornost ne može biti na narodu. Opširnije…

11:30 Stigli zvaničnici iz BiH, regiona, ambasadori…

Na komemoraciju žrtvama srebreničkog genocida u Potočare stigla je brojnija delegacija iz Crne Gore nego ranijih godina čiji je parlament u junu usvojio rezoluciju o priznavanju i osudi genocida u Srebrenici… Opširnije…

11:25 Sattler: Šmar Vijeća ministara porodicama koje ukopavaju svoje voljene

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je kako je danas došao da oda počast žrtvama genocida i njihovim porodicama. Istakao je kako je Odluka Vijeća ministara da 11. juli ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH “šamar porodicama koje danas ukopvaju svoje voljene”.

11:20 Fejzić: Neka naša najveća osveta bude pravda

Naša rana je još uvijek otvorena i bolna. Bolna je kao i svake godine i svakog dana u proteklih 26 godina, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica na komemoraciji žrtvama iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas, na dan sjećanja na genocid u Srebrenici, opet se okupljamo oko naših ubijenih, oko bijelih nišana, oko naše tuge. I kao i svake godine, govorimo, a možda bi bilo bolje da šutim. Kao i svake godine, obećavaju nam, a možda bi bio bolje da ne pominju. Kao i svakog 11. jula poručujemo ‘Nikada više’, dok ta fraza blijedi, a posljedice genocida ostaju”, istakao je Fejzić.

Podsjetio je da je više od 40 visokih svjetskih dužnosnika prije godinu dana bilo uz njih u poruci čuvanja sjećanja na genocid i borbe protiv posljedica genocida.

“Jake riječi i srdačni govori ohrabrili su nad da nismo sami. Opet smo nekako pomislili da svijet gleda u nas. A onda opet, cijela godina tišina. Da li treba da ponovno citiramo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju? Da li treba da napomenemo da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za genocid, kao i više od 50 drugih saučesnika u genocidu, a još ih je mnogo na slobodi?”, kazao je Fejzić.

Kako je kazao, odgovore na ova pitanja ne zna.

“Znam da će te presude ostati kao svjedok historije, kao poruka za generacije koje tek dolaze, kao temelj učenja o genocidu i žrtvama bošnjačkog naroda. Pa upravo nam te presude i ovi bijeli nišani u Potočarima ne dopuštaju da stanemo. A za one koji ne žele da vide, koji ne žele da čuju i koji ne žele da saznaju, nema presuda, činjenica i neoborivih dokaza koji će im promijeniti mišljenje”, istakao je Fejzić.

11:18 Stigao Milo Đukanović

Foto: N1

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović stigao je danas u Potočare na komemoraciju povodom 26. godišnjice genocida i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici. Opširnije…

11:15 Počela zvanična komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika počela je zvanična komemoracija za žrtve genocida u Zaštićenoj zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine.

Mnogi govornici obratiti će se u okviru obilježavanja 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a neki od njih su poslali i video-poruke zbog pandemije koronavirusa.

Nakon obraćanja, planiran je vjerski dio programa obilježavanja i dženaza za ukop 19 žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.).

Opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odrasla muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.