Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prebacivanje odgovornosti

Slučaj Nizame ogolio nefunkcionalni sistem: Ko je napravio propust – policija ili sud?

nizama hecimovic
FOTO: Facebook

U izjavi koju je Nizama Hećimović dala policajcima stoji, između ostalog, kako se trpjela verbalne i fizičke napade

Slučaj Nizame Hećimović ponovo je ogolio nefunkcionalni sistem. I ponovo dilema i nove istrage o tome ko je kriv? Policija ili pravosuđe? Upiru se prsti odgovornosti. Mi ih uhapsimo, sudovi ih puštaju, reći će policija. Pravosuđe s druge strane sa stavom policija nije dobro uradila posao na terenu, nema adekvatnih dokaza. U procjepu prebacivanja odgovornosti najveću cijenu plaćaju građani koji su sve više stava da, nema ko da ih zaštiti, navodi N1.

Sutkinja Slobodanka Kojić izričita: dokazi i samo dokazi. Sud ne priznaje ništa drugo. Te dokaze prikuplja policija. Njih u policijskom spisu, tvrdi, nije bilo. Nizama Hećimović je nasilje prijavila, policija naredni dan pronašla Sulejmanovića koji je ove navode negirao. Sutkinja Kojić tvrdi, to je sve što je Sud, uz zahtjev za zabranu prilaska, u policijskom spisu dobio.

“Pa je li vi vidite tu šta, meni uopšte nije jasno ni kako je policija napravila zahtjev, jer iz ove službene zabilješke ne proizilazi to, vjerovatno je žena to njima ispričala, ali to nema u spisu, ja ne znam na osnovu čega su napravili ovakav zahtjev. Znači da je policija trebala biti preciznija? Apsolutno”, kazala je Slobodanka Kojić.

Ima li odgovornosti Suda?

Priznala je sutkinja Kojić da od ranije zna Nermina Sulejmanovića, upitana da obrazloži zašto je Sud tako olako odbacio izreći mjeru zabrane prilaska, ako je svima bilo jasno da je riječ o “kriminalnoj osobi”. No, Kojić ponavlja, gdje je u spisu dokaz o tome?

“Mislim, ljudi, pa ja sam sudila tom čovjeku i drugi suci su mu sudili, određivala sam mu pritvor. A je li vi znate da u spisu nije bio izvod iz kaznene evidencije, iz spisa policije proizilazi da on nikada nije kažnjavan”, navela je.

Ima li odgovornosti Suda, utvrđivat će Disciplinski ured VSTV-a, dok je sutkinja koja je odbacila policijski zahtjev, izložena, kaže Kojić, javnom linču. Istovremeno, policija čeka informacije iz Tužilaštva o tome jesu li njihovi službenici bili pomagači Sulejmanoviću. Odgovor sutkinji Kojić na zvaničnoj web stranici najavljuju za danas.

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK je kazao:

“To će cijeniti Ured disciplinskog sudije, mislim da je u ovom slučaju postupak pokrenut, šta će on donijeti ja zaista ne želim prejudicirati. MUP Tuzlanskog kantona neće targetirati bilo koju instituciju a istrage nadležnih organa će utvrditi da li je neko u svom radu napravio bilo kakav propust”, naveo je.

Ko je napravio propust?

Mišljenja stručne javnosti o tome, ko je napravio propust, da li Sud ili policija, su različita. Oko čega su pak svi složni jeste da su, bez obzira na okolnosti, i jedni i drugi mogli i morali učiniti više.

Mirnes Ajanović, advokat iz Tuzle je kazao:

“Policajci su morali upozoriti Nizamu da mora svjedočiti, mora dati iskaz, kada ih je Sud i odbio ovim rješenjem u okolnostima kakve jesu, policija je imala dalje mogućnost jer je isti dan odlučeno, da može ponovo tražiti svjedoke, pozvati organ starateljstva, centar za socijalnu zaštitu, tražiti od Nizame da se izjasni”, naveo je.

Dok se utvrđuje odgovornost, građani ogorčeni, prije svega na postupanje policije. Kako mogu očekivati zaštitu kada je Sulejmanović satima, kažu, nesmetano ubijao njihove sugrađane.

Gdje je bila policija

Edina Moćić, Nizamina školska prijateljica je za N1 kazala:

“Znate šta je meni bilo fascinantno, da je čovjek mogao da obiđe pola grada, da ode na benzinsku, da naspe pun rezervoar goriva, da uzme sok, da je obišao toliki dio grada, da policije nije bilo. Za mene policija treba da štiti građane, kada gledate filmove policajci u Americi su u jednu ruku heroji, ja ne znam šta su taj dan kod nas policajci bili. Čast izuzecima, ali jako ih je malo, je li ja treba da strahujem?”, kazala je.

U izjavi koju je Nizama Hećimović dala policajcima stoji, između ostalog, kako se trpjela verbalne i fizičke napade. Nije zatražila medicinsku pomoć. Izašla iz Sulejmanovićeve kuće, a potom dobijala prijetnje, te je zahtijevala zabranu prilaska njoj i djetetu dok nadležne institucije ne riješe situaciju. Svjedočiti nije htjela.