Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Modernizacija javnog prevoza

EBRD finansira modernizaciju javnog saobraćaja u Sarajevu: 15 novih tramvaja do kraja godine

novi tramvaj gras
Foto: EBRD

Investicija od 146 miliona eura u finansiranju EBRD-a, koja obuhvata nove tramvajske pruge, trolejbuse i proširenja tramvajskih linija do područja kao što je Hrasnica, naglašava opredijeljenost Vlade Kantona za održivi urbani razvoj

  • Manifestacija promocije prve serije novih tramvaja za Kanton Sarajevo
  • Finansiranje EBRD-a za pomoć u smanjenju zagađenja vazduha, zagušenja saobraćaja i poboljšanja bezbjednosti
  • 15 novih tramvaja će krenuti u promet do kraja godine

Istorijski trenutak za Sarajevo jer grad dobija svoju prvu flotu novih tramvaja u više od četiri decenije, otvarajući novu eru održivog gradskog prevoza. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je kredit od 10 miliona eura u okviru Inicijative Zeleni gradovi koji je otvorio put za kupovinu najsavremenijih tramvaja, u skladu sa vizijom Sarajeva za zeleniji, efikasniji sistem javnog prijevoza.

Uz zabrinutost zbog zagušenja i kvaliteta zraka koji se nadviju nad gradom, ova značajna investicija je spremna da ublaži zastoje u saobraćaju i poboljša dobrobit skoro pola miliona stanovnika Sarajeva. Investicija od 146 miliona eura u finansiranju EBRD-a, koja obuhvata nove tramvajske pruge, trolejbuse i proširenja tramvajskih linija do područja kao što je Hrasnica, naglašava opredijeljenost Vlade Kantona za održivi urbani razvoj.

Slavljeničkom vožnjom ove srijede predstavljeni su najmoderniji tramvaji kojima su prisustvovali gospodin Adnan Steta, ministar prometa Kantona Sarajevo, i Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, uz predstavnicu Evropske Investicione banke (EIB) Sandrine Friscia.

Manuela Naessl je istakla da je „EBRD zadovoljan što je učestvovao u poboljšanju sistema javnog prijevoza u Sarajevu kroz mnoge velike projekte, uključujući prve nove tramvaje u Kantonu Sarajevo nakon 40 godina i proširenje tramvajske pruge do Hrasnice. Danas obilježavamo isporuku prvog od 15 tramvaja sa dodatnih 9 tramvaja koji dolaze 2025. godine. Ranije je EBRD finansirala rekonstrukciju 25 kilometara tramvajskih pruga koja je završena 2023. godine i uvođenje Adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem koji će dodatno poboljšati efikasnost i nesmetan rad javnog prijevoza. Sve u svemu, ovo je imalo transformativni efekat na javni prijevoz u Sarajevu, koji je sada čišći, uglađeniji i prilagođen 21. vijeku.”

Ovi tramvaji, koji se mogu pohvaliti elegantnim dizajnom s niskim podom i prostranim kapacitetom od 180 putnika, obećavaju besprijekorno iskustvo putovanja uz značajno smanjenje zagađenja zraka. Opremljeni modernim sadržajima kao što su grijanje/klimatizacija, sistemi za brojanje putnika, Wi-Fi, USB portovi i video nadzor za poboljšanu sigurnost, ovi tramvaji daju prednost udobnosti, praktičnosti i pristupačnosti za sve putnike, uključujući osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo saobračaja Kantona Sarajevo ohrabruje prelazak na javni prijevoz, pozivajući stanovnike da se umjesto privatnih vozila opredijele za ekološki prihvatljive alternative. Prihvatajući ove nove tramvaje, Sarajevo ne prihvaća samo način prevoza; prihvata održivu budućnost.

EBRD Green Cities podržava gradove u rješavanju njihovih ekoloških i klimatskih izazova i poboljšanju kvaliteta života svojih stanovnika. Svi gradovi sudionici kreću u investicioni projekat pokretača za poboljšanje svog lokalnog okruženja. Zatim, uz pomoć EBRD-a, razvijaju Akcioni plan za zeleni grad (GCAP), stvarajući prilagođenu listu mjera, odnosno ulaganja u zelenu infrastrukturu i aktivnosti politike, koje će se baviti njihovim ekološkim izazovima. Kanton Sarajevo pridružio se programu u maju 2017. godine i razvio svoj GCAP uz podršku vlade Japana.

EBRD je uložila više od 3 milijarde eura u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela sa radom 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promocija zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i podsticanje regionalne integracije.