Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Enesu Suljkanoviću ne smeta 9. januar: Ne mogu ignorisati državne praznike

enes

Enesu Suljkanoviću, delegatu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i kadru SDP-a, očigledno ne smeta 9. januar, koji se slavi kao dan bh. entiteta RS i kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, piše bportal.ba.

Naime, iz SDP-a je danas saopšteno da Suljkanović neće podržati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, „koji se podnosi na ovakav način, jer to nije ništa drugo nego predizborni trik SDA, smišljen sa ciljem da se pred izbore ne priča o promašene četiri godine vladavine SDA i SNSD“.

O kakvom predizbornom triku se radi, najbolje govori činjenica da su apelaciju potpisala i dva delegata iz reda hrvatskog naroda, ali i da je Ustavni sud BiH ranije, na osnovu apelacije, donio odluku da je 9. januar neustavan, te da se u ovom slučaju radi o nastavku procesa kada je u pitanju ovaj sporni datum.

No, kada se sagleda Suljkanovićevo djelovanje i odnos prema 9. januaru u prošlosti, njegova odluka da ne podrži apelaciju uopšte ne iznenađuje, podsjeća bportal.ba.

Dok je obavljao funkciju potpredsjednika entiteta, on je obilježavao 9. januar, odnosno prisutvovao manifestacijama na kojima se obilježavao ovaj dan.

-To je i za mene tradicija i nema razloga da ne prisustvujem takvom događaju. Ja sam se borio na izborima za funkciju koju sada obavljam i bilo bi protivustavno da ignorišem državne praznike,izjavio je u januaru 2011. godine.

Godinu dana kasnije, ovaj SDP-ovac je prisustvovao 20. godišnjici entiteta, te nije pokazao nikakvu rezervu naspram godišnjice koju Bošnjaci označavaju kao početak genocida i entičkog čišćenja.

Tokom svog mandata, Suljkanović je bio gost i na slavama. Tako je u Doboju prisustvovao obilježavanju krsne slave MUP-a RS, u okviru koje je održan i parastos za poginule policajce.

Ovaj političar je tokom svog mandata na poziciji potpredsjednika dospio u žižu javnosti i kada je izjavio „da su Bošnjaci u RS-u u povoljnijem položaju od Srba u Federaciji BiH, jer se kod zapošljavanja u tom entitetu mnogo više vodi računa o prijemu u radni odnos nesrpskog stanovništva“.

On je kazao da se bošnjački povratnici u entitetu RS nalaze u istom ekonomskom i socijalnom položaju kao i domicilno stanovništvo, dodajući da, ipak, povratnici mnogo teže dolaze do zaposlenja jer je ukupna ekonomsko-socijalna situacija u BiH veoma loša. Kada je riječ o sigurnosti bošnjačkih povratnika u RS-u, Suljkanović je istakao da, prema informacijama kojima raspolaže, u većini općina, koje je posjetio, nije ni bilo sigurnosnih problema.

Nakon ovakvih izjava, sredinom avgusta 2012. godine je uslijedila oštra reakcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje su pobrojani brojni problemi povratnika u entitetu RS.