Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

new york

Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo, izraelski ambasador: Sram vas bilo

ujedinjene nacije glasanje
FOTO: Screenshot

Španija, Irska, Slovenija i Malta odlučile su i priznati državu Palestinu

Opća skupština UN-a uvjerljivom većinom je glasova usvojila rezoluciju koja od Vijeća sigurnosti UN-a traži da ponovni razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima. Za nacrt rezolucije glasovale su 143 države, devet je država bilo protiv.

Uz Izrael to su Sjedinjene Države, Argentina, Češka, Mađarska, Nauru, Palau, Mikronezija i Papua Nova Gvineja. Bosna i Hercegovina je bila među državama koje su glasale “za”. Srbija je također glasala “za” dok je Hrvatska bila uzdržana.

Rezolucija ne daje Palestini punopravno članstvo u UN-u, ali priznaje da Palestina ispunjava kriterije za članstvo u svjetskoj organe i povećava prava Palestine u svjetskoj organizaciji.

Sjedinjene su Države u travnju ove godine u Vijeću sigurnosti stavile veto na rezoluciju koja bi otvorila put ka punopravnom članstvu Palestine u Ujedinjenim Narodima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prvi je 2011. predao zahtjev palestinskih vlasti za članstvo u UN-u, prijedlog nije dobio potrebnih devet od 15 glasova u Vijeću sigurnosti.

No, Opća je skupština UN-a dvotrećinskom većinom promijenila status Palestine s “promatrača” u “državu promatrača nečlanicu” što je palestinskim teritorijima omogućilo da se pridruže nekim međunarodnim organizacijama, ujljučujući Međunarodni krivični sud.

Washington dao do znanja da neće podržati rezoluciju

I prije glasanja Opće skupštine, Washington je dao do znanja da neće podržati rezoluciju kojom bi se Palestini dodijelila nova prava i privilegiji. Sjedinjene su Države 18. aprila uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je trebala otvoriti put punopravnom članstvu Palestine. S obzirom na to da u Općoj skupštini nema veta, očekivalo se da će rezolucija proći velikom većinom.

– Prije nekoliko desetljeća, situacija na Bliskom istoku označila je prvu veliku krizu za novoosnovani UN. Od tada, tijekom gotovo cijelog životnog vijeka te organizacije, mir u regiji, a posebno za narod Palestine, ostao je nedostižan, rekao je Dennis Francis, predsjednik Opće skupštine UN-a.

Španija, Irska, Slovenija i Malta odlučile su i priznati državu Palestinu. Šef evropske diplomatije opisuje to kao “simboličan korak političke prirode” koji se teško može očekivati od svih zemalja članica.

– Poslije će im se vjerovatno pridružiti i više država jer se čini da je i Belgija tako odlučila, ali je odgodila odluku kako bi učestvovalo više zemalja, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost.

Izraelski ambasador za govornicom pocijepao Povelju UN

Gilad Erdan izraelski ambasador  izazvao je incident, tokom današnje rasprave u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kada je na bini uništio kopiju Povelje UN-a tvrdeći da je ova organizacija “prekršile vlastitu povelju dopuštajući Palestini da bude primljena u članstvo”.

“Danas ću vam podići ogledalo”, rekao je Erdan, vadeći mašinicu za rezanje papira a potom u nju stavljajuću kopije Povelje.

“Svojim rukama uništavate Povelju UN-a. Da, da, to je ono što radite. Usitnjavanje Povelje UN-a. Sram vas bilo”, poručio je izraelski ambasador.