Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o cijenama lijekova

BiH

20161007_2_19441404_14803038_web

Richard Bergstrom, predsjednik Evropskog udruženja farmaceutskih kompanija (EFPIA) naglasio je danas u Sarajevu da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o cijenama lijekova, te dodao da je taj problem neophodno što prije riješiti.

Bergstrom je u glavni bh. grad došao zbog radionice koju je EFPIA-e organizovala kako bi se razgovaralo sa predstavnicima istraživačkih i razvojnih odjela farmaceutske industrije u jadranskoj regiji, kao i sa predstavnicima Svjetske banke. Teme su bile pristup pacijenata lijekovima u regionu i etički standardi regionalnih farmaceutskih udruženja.

“Sve inovativne evropske farmaceutske kompanije su članovi našeg udruženja, a isto tako i sva nacionalna udruženja. U Sarajevu sam u pravom trenutku, jer smo prošle sedmice donijeli odluku da prihvatimo kandidatski status Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH za članstvo, što ujedno znači da će se put ove zemlje ka Evropskoj uniji ubrzati. Tako da je od velikog značaja za naše kompanije, koje posluju u BiH, da rade zajedno sa predstavnicima vlasti kako bi unaprijedili evropske integracije. Jedan od tih konkretnih koraka jeste prihvatanje bh. udruženja u članstvo EFPIA-e i to jedan od razloga zašto sam došao. Želim na licu mjesta da ispitam i vidim koje su mogućnosti i kojom dinamikom treba udruženje iz BiH da radi na prihvatanju naših kodeksa“, rekao je Richard Bergstrom, predsjednik Evropskog udruženja farmaceutskih kompanija (EFPIA).

Bergstrom je istakao ga raduje što vidi da njihove kompanije vrijedno rade i da su laboratorije pune novih inovativnih terapija i da sada ostaje najvažniji izazov, a to je kako nove terapije dovesti do pacijenata.

Osvrnuo se i na činjenicu da neke od zemalja iz regiona, poput Crne Gore, Srbije i BiH kasne kada su u pitanju inovacije u lijekovima.

“Situacija u BiH je istao kao u određenim zemljama regiona. To je izazov za sve zemlje u ovoj regiji. Svjedoci smo fantastičnog napretka, na primjer u oblasti tretiranja karcinoma gdje postoje nove terapije. Ne govorimo samo o lijekovima, nego i o medicinskim sredstvima, dijagnostici… Nažalost činjenica i statistike pokazuju da BiH, zajedno sa zemljama u regionu, uveliko kaska za zemljama u zapadnoj Evropi. To je jedan od izazova na kojem moramo raditi. Na primjer BiH je jedina zemlja ne samo u regionu, nego i u Evropi, koja još uvijek ima jedan veliki neriješeni problem, a to je pravilnik o cijenama. To je stvar koja se mora pod hitno riješiti“, zaključio je Begstrom.

Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH, koje okuplja 13 kompanija, svjetski poznatih proizvođača i kreatora lijekova koji su od 1997. godine prisutni na bh. tržištu.

20161007_2_19441404_14803036_web

“Proizvođači lijekova imaju želju i intenciju da se tržište lijekova u BiH uredi, jer nama predstoji put ulaska u Evropsku uniju, a to je neophodno ako želimo postati punopravna članica. Cilj skupa je da se predstavimo našim državnim institucijama, Svjetskoj banci, koja je naš partner, te da probamo pronaći način da inovativni lijek postane dostupniji pacijentu. Istraživanja pokazuju da naša populacija stari, a istovremeno potreba za novim lijekovima raste i pojavljuju se nova oboljenja. Bez pronalaska načina za dolazak do inovativnog lijeka ne može niti jedna država, pa ni BiH“, kazala je Petrović.

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali predstavnici farmaceutske industrije iz BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, te Hrvatske i Srbije, zemalja koje već imaju uspostavljene radne odnose sa EFPIA-om.