Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani BiH izabrali lokalnu vlast

fna_33346

Na lokalnim izborima 2016. izabrana su 74 općinska vijeća u FBiH, 57 skupština općina u RS-u, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u FBiH, šest skupština gradova u RS-u, 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine izabrano je i 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.


01:43 Nedžad Ajnadžić zadovoljan je uspjehom koji je, prema preliminarnim rezultatima, ostvario na lokalnim izborima kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) za mjesto načelnika Općine Centar u Sarajevu.

“Posebno, iskreno, od srca i s dubokim poštovanjem” zahvalio je svim građanima općine Centar koji su, kako je kazao, prepoznali vrijednost njegovog projekta u izbornom postupku.



01:27 Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je preliminarne i nepotpune rezultate lokalnih izbora za gradonačelničke i načelničke pozicije.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je kazao da se radi o rezultatima koji su dobijeni putem softvera. Opširnije



sda-novi-grad12

Semir Efendić

Prema prvim preliminarnim nezvaničnim rezultatima kojima raspolaže Općinska izborna komisija Novi Grad Sarajevo, kandidata za načelnika SDA-SBB za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić na današnjim lokalnim izborima osvojio je 29.929 glasova (65,49 %).

Goran Kovačević, kandidat DF-a osvojio je 6.437 (14,09%), Lejla Brčić kandidatkinja Naše stranke 3.131 (8,85%), dok je kandidatkinja SDP-a Edita Sulejmanović osvojila 2.908 glasova (6,36%).



00:57 Nezavisni kandidat za načelnika Općine Teslić Konstantin Savić ostvario je skroman izborni rezultat.

On je osvojio 3.11 posto glasova dok je ubjedljiv trijumf u Tesliću proslavio Milan Miličević, kandidat Srpske demokratske stranke s ukupno osvojenih 55.65 posto glasova.

Saviću je, inače, pripalo 507 glasova.



00:46 Večeras je izuzetno napeto u Srebrenici, javlja televizija N1.

Dok Bošnjaci čekaju rezultate izbora, pristalice Mladena Grujičića slave u obližnjem kafiću skandirajući “Srbija” i “pobjeda”.

Kako se saznaje, okupljenima se pridružio i sam Grujičić.



00:32 Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su na lokalnim izborima prijavili više od 80 primjedbi na regularnosti izbora, zatim 118 prijava građana te 28 slučajeva kršenja izborne šutnje, kazao je predstavnik ove Koalicije Dario Jovanović.

Dodao je da je zatvaranje biračkih mjesta uglavnom izvršeno po popisima te da je njih 98,8 posto zatvoreno do 19.15 sati, a 1,2 posto do 20 sati.



hdz

Borjana Krišto

0:21 Prema informacijama iz HDZ-a BiH ta je stranka je na današnjim općinskim izborima odnijela pobjedu u 18 općina: Čapljina, Čitluk, Grude, Kiseljak, Kreševo, Livno, Ljubuški, Neum, Orašje, Odžak, Posušje, Ravno, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Usora, Vareš, Vitez, Žepče.

Dopredsjednice Hrvatske demokratske zajednice Borjane Krišto izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima. Opširnije



00:17 U bihaćkom prigradskom naselju Hatinac, u jednom ugostiteljskom objektu, pretučen je aktuelni gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, javlja Avaz.

Kako je otvrdio sam Galijašević, na njega je fizički nasrnuo Zijad Kahrić te mu nanio tjelesne povrede.



00:10 SDS je, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila izbornu pobjedu u oko 20 općina RS-a, izjavila je  potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević. Ona je na pres-konferenciji u Izbornom štabu SDS-a u Banjoj Luci navela da je SDS pobijedio u Doboju, Bijeljini, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Sokocu, Čajniču, Bratuncu, Šamcu, Gacku, Kotor-Varoši, Istočnom Starom Gradu, Berkovićima, Istočnom Mostaru, Šekovićima, Petrovu, Osmacima i Rudom.



00:04 Na području Tuzlanskog kantona SDA je dobila sedam načelnika, SDP pet, a izabran i jedan nezavisni kandidat.



23:43  Proglašavamo pobjedu našeg kandidata Šuhreta Fazlića u Bihaću i smatramo da su ove izbore obilježile ogromne neregularnosti, pogotovo u Sarajevu, tako da velikom dijelu rezultata uopće nije za vjerovati – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović.



23:42 Predsjednik PDP-a Branislav Borenović čestitao je večeras svim izabranim načelnicima iz SNSD-a i svih drugih političkih stranaka, a tvrdi da su u PDP-u zadovoljni izbornim rezultatima za lokalne parlamente.



sead-dzafic

23:41 Nakon preliminarnih rezultata sa 52 biračkih mjesta na području općine Kalesija novi načelnik općine Kalesija je Sead Džafić, koji je bio nezavisni kandidat. Opširnije



23:18 Nakon prebrojanih glasova iz Općinske izborne komisije Ilidža saopćeno je da je najveći broj glasova osvojio Senaid Memić iz SDA 12.247 glasova. Opširnije



23:17 Edin Smajić, zajednički kandidat SDA i Saveza za bolju budućnost, ponovo je pobijedio na izborima za načelnika Općine Vogošća sa više od 70 posto glasova, kazao je Feni predsjednik OO SBB Tarik Curić.



23:16 Izborni štab Općinskog odbora HDZ-a BIH Vitez proglasio je večeras da je Tomislav Bošnjak-Matić pobijedio u utrci za općinskog načelnika.



23:06 Zoran Stevanović ostaje gradonačelnik Zvornika i to će mu biti četvrti mandat. U Loparama ostaje načelnik iz SDS-a Rado Savić. U Foči je novi mandat osvojio kandidat SNSD-a Radisav Mašić.



suhret-fazlic111

Šuhret Fazlić

23:04 U Krajini se vodi žestoka borba za načelnička mjesta. Gotovo je sigurno da je pobjednik za načelničko mjesto u Cazinu Nermin Ogrešević iz a-SDA, piše novinska agencija Patria. Od šest kandidata za načelnika Bihaća u ubjedljivom vodstvu je Šuhret Fazlić, kandidat Građanskog saveza. Fazlić vodi sa 2000 glasova više ispred drugoplasiranog kandidata SDA. Opširnija



23:02 Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora, Hrvatska demokratska zajednica ostvarila je izbornu pobjedu u ukupno 18 općina. Opširnije



22:58 Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je večeras da je njegova stranka odnijela pobjedu u općinama Prozor-Rama, Kupres i Domaljevac, te je upozorio na nepravilnosti na biralištima u Livnu, Neumu i Ljubuškom.



22:54 Novi načelnik Prnjavora bit će Darko Tomaš iz SNSD-a. Po preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, Tomaš je osvojio 12.200 glasova, a njegov protivkandidat Siniša Gatarić (SDS) dobio je 7.354 glasa.



22:48 Obren Petrović je novi-stari gradonačelnik Doboja. Boris Jerinić je večeras u Izborom štabu SDS-a u Doboju, nakon proglašenja Petrovićeve pobjede, rekao novinarima da su takav rezultat i očekivali.



22:47 Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) i direktor Izbornog štaba ove stranke Damir Arnaut kazao je da je Koalicija SBB – SDA osvojila više od 30 načelničkih pozicija.



22:46 U izbornom štabu nezavisnog kandidata za načelnika Bugojna Hasana Ajkunića slavljenička je atmosfera jer je  objavio pobjedu.



22:43  Andrija Šimunović, kandidat HDZ-a BiH, s uvjerljivih 85,8 posto osvojenih glasova ostaje načelnik Ravnog i iduće četiri godine, doznaje Fena u Općinskom izbornom povjerenstvu Ravno.



22:37 Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić tvrdi da je odnio pobjedu u toj općini, prenosi Radio Ilijaš. Kako navodi isti izvor, Fazlić ističe da je i SDA Ilijaš odnijela apsolutnu pobjedu.



ibrahim-hadzibajric

Ibrahim Hadžibajrić

22:36 Ibrahim Hadžibajrić ostat će načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. On je ovaj put pobijedio kao nezavisni kandidat, potvrdio je u izjavi za Fenu predsjednik OO SDA Stari Grad Abdulah Skaka.



22:30  Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Tešanj Suad Huskić na lokalnim izborima pobijedio je protukandidate s procentom od 66,3 posto, što je zapravo pokazatelj njegovog ispravnog rada u protekle četiri godine.



22:29 Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da je „RS u sedam dana dva puta pobjedila“. Opširnije



22:25  Općinski odbor SDA Travnik proglasio je večeras pobjedu Admira Hadžimerića u utrci na načelničku poziciju.



22:24 Prema preliminarnim rezultatima koji dolaze iz Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Banovići,  načelnik ove općine je ponovo Midhat Husić, zajednički kandidat koalicije SDA – SBB. Kako je za Fenu potvrdila predsjednica OO SDA Banovići Elzina Pirić, kandidat SDA i SBB-a Midhat Husić osvojio je 14.048 glasova, što predstavlja 91,26 posto.



22:20 Nermin Nikšić proglasio pobjedu SDP-a u najmanje osam općina. Opširnije



22:19 Po preliminarnim rezultatima, zajednički kandidat SDA i SBB-a za načelnika općine Doboj Istok Kemal Bratić pobijedio je na lokalnim izborima u ovoj općini sa osvojenih 3.154 glasova, potvrdio je za Fenu predsjednik Općinske izborne komisije Doboj Istok Šemsudin Bećirević.



snsd-trebinje

22:15 Nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta u SNSD-u su veoma zadovoljni pristiglim rezultatima na lokalnim izborima u BiH koji su održani danas.

Kako javlja FTV u izbornom štabu već je počelo slavlje uz muziko uživo, a stigao je i predsjednik ove stranke Milorad Dodik. Opširnije…


21:59 Stranka demokratske akcije (SDA) vodi u izboru za načelnika sarajevske Općine Centar. Iako su pojedini kandidati najavljivali neizvjesnu borbu kandidat SDA Nedžad Ajnadžić uvjerljivo vodi ispred konkurenata… Opširnije



21:57 U Bijeljini su večeras oba kandidata za načelnika, Mićo Mićić (Savez za promjene) i Zlatko Maksimović, kojeg  je podržao SNSD i stranke okupljenje oko te partije, „proglasili“ svoju pobjedu. Opširnije



21:45 Član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić rekao je da ova stranka prvi put izlazi na Lokalne izbore, te da će biti zadovoljni rezultatima, bez obzira kakvi oni bili. Opširnije



21:40 Kandidat za načelnika Srebrenice, koji ima podršku svih srpskih stranaka, Mladen Grujičić, proglasio je večeras pobjedu, uz tvrdnju da ima više od 3.000 glasova od aktuelnog gradonačelnika i protivkandidata Ćamila Durakovića. Riječ je o stranačkim podacima o izbornom rezultatu. Iz SDA, međutim, tvrde da to nije tačno i da treba sačekati da stignu glasovi u odsutnosti i glasovi onih koji glasaju putem pošte.



mladen-bosic

21:27 Predsjednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da kada su u pitanju kandidati SDS-a za načelnike općina postoji trend loših izborih rezultata i najavio je da je i on kao lider stranke spreman da preuzme odgovornost.

Nije isključio ni podnošenje ostavke.

– Ove sedmice donijet ćemo odluke koje će vrlo brzo stupiti na snagu – rekao je Bosić u prvom obraćanju novinarima u izbornom stabu SDS-a u Banjoj Luci. Opširnije…



21:18 Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke, na pragu je pobjede za načelnika Općine Velika Kladuša, tvrde u ovoj stranci.

“Naš kandidat vodi u svim izbornim mjestima. Još uvijek nije zvanično, ali uskoro će biti. Zauzeti smo oko zbrajanja glasova za vijeće”, kazala je Elvira Abdić Jelenković, kćerka Fikreta Abdića. Opširnije…



21:16 U 19 sati zatvorena su sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini. Na izbore je izašlo i glasalo milion i 723. 140 glasača ili 53,88 posto od 3.263.906 upisanih na centralni birački spisak, rečeno je na večerašnjoj pres konferenciji Centralne izborne komisije BiH.



21:12 Kandidati za načelnike SDA vode u Kantonu Sarajevo: Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Trnovo, Vogošća, te Kladanju, Kaknju, Varešu, Banovićima, Sanskom Mostu i Tešnju…

SDP-ovi kandidati vode ili su već pobijedili u Tuzli, Maglaju, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Maglaju, Ključu, Bosanskoj Krupi…

Nezavisni kandidati također “dobro stoje”. Aktuelna načelnica Visokog i nezavisna kandidatkinja na ovogodišnjim izborima Amra Babić već je proglasila pobjedu. Pobjedu je proglasio i Fuad Kasumović, nezavisni kandidat u Zenici, te Ibrahim Hažibajrić (Stari Grad) i Muhamed Ramović (Goražde)… Opširnije…



_mg_6684

21:10 Halid Genjac, predsjednik Glavnog izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) je izjavio večeras u Sarajevu da je već poznato da je u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima pobijedio kandidat za općinskog načelnika iz redova SDA. Opširnije….



21:05 Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a za Federalnu televiziju izjavio je kako je ova stranka osvojila, po prvim procjenama, duplo više glasova nego 2014., te da će se znatno povećati broj načelnika općina koji dolaze iz SDP-a. Opširnije



21:03 Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da na lokanim izborima u BiH očekuje spektakularnu pobjedu.

Također je naglasio da će zajedno sa koalicionim partnerom Strankom demokratske akcije (SDA) doprinijeti stabilnosti BiH i izlasku iz krize, prenosi BHT1. Opširnije…


sbb

21:00 Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i direktor Izbornog štaba ove stranke rekao je za “Dnevni avaz” da prema prvim preliminarnim izbornim rezultatima koalicija SDA-SBB, ostvarila je ubjedljivo najbolji rezultat.

On je pojasnio da je nekih pola sata nakon što je brojanje počelo, već dobijamo vrlo dobre dobre preliminarne rezultate od posmatrača s terena.



20:50 Prve nezvanične rezultate lokalnih izbora u BiH koji su održani danas počele su objavljivati pojedine stranke, a u Stranci demokratske akcije (SDA) zadovoljni su prvim informacijama njihovih članova sa terena.

“Možemo biti zadovoljni dosadašnjima rezultatima. Očekujemo da ovi izbori budu povoljni za SDA i da najveći broj načelnika budu predstavnici SDA i SBB-a”, izjavio je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

20:47 Prema najnovijim podacima iz štaba SNSD-a, kandidati ove partije vode u Istočnom Novom Sarajevu, Trnovu, Zvorniku, Prnjavoru, Dubici, Palama, Višegradu i Srbcu, javlja Buka.



20:38 Nezavisni kandidat za načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić prema prvim rezultatima sa terena osvojio je 1.748 glasova, kandidat koalicije SDA- SBB Suad Handanagić 911, Naše stranke Tarik Jažić 369 te Građanskog saveza Halid Solaković 127…



14494825_1279840348747345_5537984233045052439_n

20:33 Aktuelna načelnica Općine Visoko Amra Babić, koja je bila nezavisni kandidat za još jedan mandat, ubjedljivo vodi u izbornoj utrci.

Ona je na svom Facebook profilu nakon djelimično prebrojanih glasova, objavila fotografiju na kojoj stoji njen izborni rezultat sa više od 4300 glasova, dok njen najbliži kandidat ima duplo manje. Opširnije



20:12 Na području općine Banovići sva biračka mjesta zatvorena su na vrijeme u 19 sati, potvrdio je za Fenu predsjednik Općinske izborne komisije Vahid Bašić. Po njegovim riječima, izlaznost birača na području općine Banovići je 79.88 posto, odnosno svoju građansku dužnost ispunilo je 16.558 građana.



20:00 Situacija u Živinicama izmiče kontroli zbog krađe glasova, javlja reporter novinske agencije Patria. Opširnije



irfan-cengic1

19:50 Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a istakao je da su ovi izbori obilježeni nizom malverzacija i krađom kao nikada od rata. Opširnije



19:20 U MUP-u HNK kazali su nam da su dobili informaciju da je Salmir Kaplan fizički nasrnuo i povrijedio predsjednika Izborne komisije, Ivana Perića i člana Općinske izborne komisije (OIK) Stolac Marija Raguža. Opširnije….



19:00 U 19 sati zatvorena je većina od 5.469 biračkih mjesta. Građani su jutros od 7 sati imali priliku glasati i birati vlast na lokalnom nivou. Opširnije

18:50 Na biračkom mjestu u MZ Logavina I podignuta je krivična prijava protiv predsjednice biračkog odbora Berine Hamzić. Opširnije



18:43 Nakon što je u Stocu obustavljen izborni proces i povučene glasačke kutije pronađen je odbačeni glasački materijal. Opširnije



18:30 Više od 2.500 glasača koji su iz Srbije prešli danas u BiH granicu u Skelanima glasali su na biračkim mjestima u Srebrenici. Opširnije….

srebrenica-danas



18:20 Koalicija “Pod lupom” najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije “Pod lupom”. Opširnije



18:00  Članica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić izjavila je na popodnevnoj pres-konferenciji u Sarajevu da CIK čeka zvaničnu informaciju o događajima u Stocu u izbornom danu. “Želimo sve informacije s terena, da li je eventualno došlo do otuđenja izbornog materijala. Ako jeste, to je krivično djelo”, rekla je između ostalog.





17:56 Vijećnik u Općinskom vijeću Stolac Demir Mahmutćehajić izjavio je u razgovoru za Fokus.ba da je u Stocu na djelu organizovana izborna krađa na čelu sa predsjednikom Općinske izborne komisije Stolac Ivanom Perićem. Opširnije

mahmutcehajic



17:40 Policija u Bijeljini identifikovala je Muhameda Beganovića zvanog Mujo kod koga je pronađeno i privremeno oduzeto 17 ličnih karata građana Bijeljine. Opširnije



17:30 Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je u Konjicu na glasačkom mjestu u Domu izviđača glasao na ovogodišnjim lokalnim izborima. U izjavi za medije nakon glasanja, Nikšić je naveo kako očekuje da što veći broj građana izađe na biračka mjesta i obavi svoju građansku dužnost. Opširnije



17:22 Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmet Šantić rekao je danas u Sarajevu da je nezvanično izborni proces u Stocu prekinut. Opširnije

santic-cik1



17:15 Pravo glasa u Banjoj Luci na lokalnim izborima do 16 sati ostvarilo je 78.626 građana ili 41,84 posto od ukupno registrovanih birača. Izborni dan zasad protiče bez problema. Pravo glasa na lokalnim izborima u Banjoj Luci ima 189.370 birača.



17:13 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je odziv birača na lokalne izbore do 15 sati bio 38,78 posto. Opširnije



17:10 Na području opštine Stolac danas je zabilježeno nekoliko incidenata ali i dva fizička napada na člana i predsjednika izborne komisije, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK). Opširnije….



17:01 Nakon što su prekinuti izbori u opštini Stolac zastupnik Parlamenta Federacije BiH i kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan kazao je da je jedino rješenje u ovoj opštini da izbore provedu neutralni članovi biračkih odbora. Opširnije

slmir kaplan



16:55 U Bijeljini je do 15 sati pravo glasa na izborima iskoristilo 42,67 posto birača od oko 107.000 upisanih građana s pravom glasa. Predsjednik Gradske izborne komisije Žiko Krunić je potvrdio da su dobili pet prigovora, kojima se ne narušava izborni proces koji se u tom gradu provodi na 180 biračkih mjesta.



16:50 Na području Srebrenice do 15 sati glasalo je 5.164 birača ili 49,37 posto, podaci su Općinske izborne komisije. U Srebrenici građani glasaju na 27 biračkih mjesta. Pravo glasa ostvaruje 13.119 glasača. Registrovano je 11.262 redovnih glasača, putem pošte 1.144, a u odsustvu 1.703 glasača.



16:42 Na području grada Tuzla do 15 sati glasalo je 41.577, odnosno 36,31 posto od ukupnog broja registrovanih birača, izjavila je Feni predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Meliha Pašić.



16:40 U Kantonu Sarajevu glasanje protiče regularno i bez problema, u okviru lokalnih izbora koji se danas provode u Bosni i Hercegovini. U pet općina do 15 sati izlaznost je bila dobra. Opširnije



16:18 Na glasačka mjesta u Bihaću do 15 sati izašlo je 18.014 birača ili 31,79 posto. Prema izjavi iz gradske izborne komisije, glasanje protiče u redu. U gradu pada kiša, ali očekuje se da to neće bitnije uticati na daljnju izlaznost birača.



16:08 Izbori u općini Stolac su prekinuti na način da su povučene sve glasačke kutije sa izbornim materijalom, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom. Opširnije



15:47 U Zenici je do 15 sati glasalo 31.368 građana, što čini 30,67 posto registriranog biračkog tijela, saopćio je predsjednik Gradske izborne komisije Zenica Nihad Pašalić. Glasanje se provodi na 145 biračkih mjesta.



15:40 Na birališta u općini Gradačac do 15 sati na izbore je izašlo 14637 birača ili 40,92 posto – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Binamir Šakić.

izbori



15:35  Na birališta u općini Odžak do 15 sati na izbore je izašlo 4630 upisanih birača ili 28,96 posto – kazao je u izjavi za Fenu član Općinskog izbornog povjerenstva Ivo Filipović.



15:34 U općini Domaljevac-Šamac do 15 sati na birališta je izašlo 1329 birača ili 40,9 posto od ukupno registriranih birača, doznaje Fena u Općinskom izbornom povjerenstvu.



15:30 U općini Grude do 15 sati glasovalo je 23,17 posto birača, odnosno njih 3003 od ukupno 12 962 registrirana birača s pravom glasa.



15:29 Do 11 sati na području opštine Srebrenica glasalo je 2.774 birača što je 26,47 posto od ukupnog broja registrovanih birača, podaci su CIK-a. Glasanje na svih 27 biračkih mjesta na području opštine Srebrenica počelo je na vrijeme i bez većih problema. Na biračkim spiskovima za lokalne izbore u Srebrenici upisano je 10.478 građana koji imaju pravo glasa.



15:10 Kazne za kršenje Izbornog zakona u BiH su male, pa se iz političkih stanaka nerjetko odluče da krše Zakon, kada procjene da bi od toga mogli imati više koristi nego štete… Opširnije



14:44 Najveća izlaznost glasača u Banovićima i Trnovu FBiH, najmanja u Centru i Palama FBiH… opširnije

izbori-glasanje


14:12 Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, došli su do operativnih saznanja, da određena grupa osoba za nadoknadu (robnu ili novčanu) daje svoje lične karte drugim licima u svrhu obezbjeđenja glasova za pojedine kandidate na lokalnim izborima… opširnije


13:55 Od 3.124.775 birača koliko je upisano na centralni birački spisak do 11 sati je glasalo 506.327, odnosno 16,17 posto, saopćeno je danas na prvoj press konferenciji Centralne izborne komisije u Sarajevu.

Na stranici CIK-a (izbori.ba) objavljeni su podaci o izlaznosti birača u svim općinama i gradovima.

Sve podatke možete vidjeti OVDJE

izbori-os-aleksa-santic


13:52 Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić danas je poručio kako pojedine političke partije iz moralnih razloga ne bi trebale nastaviti kršiti izbornu šutnju a koja je nastupila prije nešto više od 24 sata, piše Patria.

No, ovakvi pozivi očito nemaju nikakvog značaja, jer se pojedine političke stranke ne pridržavaju pravila i obilato koriste mogućnosti tehnologija koje su im na raspolaganju…opširnije


13:45 Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara glasovao je danas na biračkom mjestu u Busovači… opširnije


13:39 Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark smatra da su lokalni izbori važan dan za BiH jer su oni suština lokalne demokratije… opširnije


13:20 Državljani Srbije nisu učestvovali u narušavanju javnog reda i mira u Prnjavoru… opširnije


13:09 Na lokalnim izborima koji se danas provode u Bosni i Hercegovini u Kantonu Sarajevu glasanje protiče regularno i bez problema. U devet općina do 11 sati izlaznost je bila dobra. Na području Općine Novi Grad glasalo je 12,01 posto ili 13.419 građana. Na području ove općine glasa se na 145 redovnih biračkih mjesta i jedno u odsustvu. Na terenu je deset mobilnih timova.

novi-grad-glasanje


13:01 Tokom jučeranjeg dana ali i jutros građani su prijavili 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje koja se uglavnom odnosi na političku agitaciju da se glasa za pojedinog političkog subjekta, oglašavanje na facebooku i plakatiranje tokom predizborne noći… opširnije


12:45 Biračko mjesto u Stocu otvoreno sa trosatnim zakašnjenjem, a u Velikoj Kladuši predsjednik biračkog odbora nije otvorio biračko mjesto zbog plakata koji je bio bliži od 50 metara… opširnije


12:37 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 obavio je svoju građansku dužnost i glasovao jutros u Rumbocima u općini Prozor/Rama.

Cvitanović je u izjavi za Fenu kazao kako od loklanih izbora očekuje promjene na bolje te je izrazio nadu kako će izbori proći u demokratskom ozračju.

ilija-cvitanovic-glasanje


12:28 Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je od 3.124.775 upisanih birača na redovna biračka mjesta, do 11 sati glasalo je ukupno 506.327 birača, odnosno u procentima 16,17 posto… opširnije


12:20 Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je glasačka mjesta na Ekonmskom fakultetu u Sarajevu i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevo u danu u kojem se održavaju lokalni izbori u Bosni i Hercegovini… opširnije (FOTO)

cormack-izbori2


12:14 Nadam da će dosta ljudi izaći na izbore i da će ovo biti istinski praznik demokratije, izjavio je danas nakon glasanja na lokalnim izborima u Banjaluci član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić… opširnije


12:02 Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik poželio je danas u Laktašima svim građanima srećnu i dobru budućnost nakon što je glasao na lokalnim izborima, istakavši kako su “ovi izbori važni zato što će omogućiti da dođe do onih vlasti koje narod podržava”… opširnije


11: 35 U općini Posušje do 11 sati svoju građansku dužnost obavilo je 1346 od 13 726 upisanih birača, odnosno 9,89 posto.

Za sada glasanje protječe u najboljem redu, potvrdio je Feni član Općinskog izbornog povjerenstva Posušje Zvonko Landeka.


11:15 Na području općine Bosansko Grahovo sva birališta su otvorena jutros u 7 sati i za sada sve protječe u najboljem redu – kazao je u izjavi za Fenu član Općinskog izbornog povjerenstva Zdravko Saric.

Po njegovim riječima, na području općine Bosansko Grahovo svih 6 biračkih mjesta otvorena su na vrijeme, a registrirano je ukupno 2682 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 15 mjesta, bore se kandidati iz 10 stranke , dok su se za mjesto načelnika kandidirale četiri osobe.

Na biralištima u općini Bosansko Grahovo do 11 sati na izbore su izašla 437 birača, odnosno 16,2 posto .


11:00 Na području općine Drvar sva su birališta otvorena jutros u 7 sati, osim jednog s čijim se otvaranjem kasnilo 17 minuta – kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Nena Bosnić, dodavši kako za sada izborni proces protječe u najboljem redu

Po njezinim riječima, na području općine Drvar ima 16 biračka mjesta plus dva posebna, kao i 4 mobilna tima. Registrirano je ukupno 6 658 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 17 mjesta, bore se kandidati iz osam stranaka, dok su se za mjesto načelnika dvije osobe kandidirale.


10:45 U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona rano jutros je održan sastanak Štaba akcije “Izbori 2016.”, na kojem je konstatovano, a na osnovu podataka koji pristižu sa terena, da je bezbjednost odvijanja izbornog procesa na području kantona na visokom nivou i da naznačene aktivnosti protiču bez ikakvih problema i smetnji.

Takođe, nisu evidentirani bilo kakvi incidenti niti slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

U skladu sa konkretnim zadacima i naredbama izdatim od Štaba akcije “Izbori 2016”, formiranim na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, te sačinjenim planom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, poduzimaju se mjere i radnje u cilju stvaranja i obezbjeđenja sigurnog ambijenta za sve građane i birače.

Nakon izvršenih KDZ pregleda sva biračka mjesta na području Zeničko-dobojskog kantona su pod stalnim policijskim obezbjeđenjem. Na terenu su i operativni timovi službenika kriminalističke policije, sa ciljem poduzimanja operativnih mjera i radnji, te prikupljanja bezbjedonosno interesantnih saznanja i informacija.


10:20 Pravo glasa na današnjim lokalnim izborima u Trebinju ima 30.215 birača koji mogu da glasaju na 43 redovna birališta.

Predsjednica Gradske izborne komisije Trebinje Željka Ružić je potvrdila da su dva biračka mjesta iz tehničkih razloga otvorena s zakašnjenjem od 15 minuta, tako da će se glasanje na tim mjestima produžiti do 19.15 sati.

U ovom gradu formirano je jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu ili nepotvrđenim glasačkim listićima.

Šest mobilnih timova će obići oko 250 starih i osoba s invaliditetom, kao i one koji su smješteni u Domu penzionera, bolnici Trebinje i Kazneno-popravnom zavodu, kako bi mogli da ostvare svoje biračko pravo.

Izborni dan u Trebnju prati više od hiljadu posmatrača.

izbori-bih7


10:15 Svih 40 biračkih mjesta u općini Vitez otvoreno je jutros u 7 sati, a procjenjuje se da je do 9 sati glasalo oko 10 posto birača, izjavio je Feni član Općinskog izbornog povjerenstva Slaven Garić.

– Još je rano, ali može se reći da je to sličan postotak izlaznosti kao i na proteklim izborima – kazao je Garić, dodajući da u toj općini ima oko 22.700 registriranih birača.

Uz otvorena biračka mjesta, u općini Vitez su na terenu i dva mobilna tima.

Za Općinsko vijeće Viteza kandidate ima osam političkih stranaka i koalicija, dok se za pozicije načelnika bore dva kandidata.


10:00 Na području općine Stolac jutros u 7 sati otvoreno je 19 biračkih mjesta, dok jedno biralište još uvijek nije otvoreno – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivan Perić.

Perić nije htio govoriti o razlozima zbog kojih to biračko mjesto još nije otvoreno.

U općini Stolac registrirano je ukupno 11 404 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 17 mjesta, bore se kandidati iz devet stranaka i pet neovisnih kandidata, dok su se za mjesto načelnika kandidirale tri osobe.


9:45 Na području općine Lukavac jutros su otvorena 64 biračka mjesta, a u naselju Lukavac Grad otvaranje biračkog mjesta 040 kasnilo je pet minuta zbog prebrojavanja glasačkih listića, izjavila je za Fenu predsjednica Općinske izborne komisije Lukavac Izeta Bajrić.

Po njenim riječima, na području ove općine pravo glasa ima 43.250 registriranih birača koji će glasati na 63 redovna biračka mjesta, dok je otvoreno jedno mjesto za glasanje u odsutnosti.

Na terenu su angažovana tri mobilna tima.

Za Općinsko vijeće Lukavac, koje broji 31 član danas se bori ukupno 15 političkih subjekata, a u utrci za načelnika su tri kandidata.


9:40 Na području općine Jablanica sva birališta su otvorena, a s otvaranjem su, zbog tehničkih problema, kasnila četiri biračka mjesta.

– Za sada sve protiče u najboljem redu – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinske izborne komisije Jablanica Aldin Širić.

Po njegovim riječima, na području općine Jablanica otvoreno 19 biračkih mjesta, a registrovano je ukupno 9092 birača. U funkciji su i dva mobilna tima.

Za mjesto općinskog načelnika u Jablanici se bore tri kandidata, a za Općinsko vijeće deset stranaka i pet neovisnih kandidata.

jablanica-izbori34


9:20 Jutros u 7.00 sati otvoreno je 5.469 biračkih mjesta u BiH, pet biračkih mjesta u DKP-ima u Beču, Gracu, Minhenu, Štitgartu i Beogradu, a s radom je počelo i 318 mobilnih timova.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopćili su da je na nekoliko biračkih mjesta (Banja Luka, Kladanj, Srebrenik, Čelić, Kluč, Mrkonjić Grad itd.) došlo od kašnjenja u otvaranju zbog tehničkih problema (nestanak električne energije, saobraćajna nezgoda, kašnjenje pojedinih članova biračkih odbora i slično).

CIK BiH će informaciju o odzivu birača do 11.00 sati saopćit na pres-konferenciji u 12.00 sati.


9:15 Građani Banjaluke koji su jutros poranili kako bi obavili svoju građansku dužnost ne očekuju da će nakon loklanih izbora živjeti mnogo bolje, javlja Anadolu Agencu (AA).

Na biračkim mjestima u Osnovnoj školi Branko Radičević u kojoj osim stanovništva koje živi u blizini glasaju i stanovnici naselja Starčevica, glasanje od sedam časova proticalo je bez problema. Obzirom da se na ovoj lokaciji nalazi mnogo biračkih mjesta pojedini glasači žalili su se da im je teško pronaći u kojoj učionici treba da glasaju, ali su obraćanjem osobama na ulazu u školu pronašli svoja birališta.

Dragan Kučuk iz naselja Starčevica glasao je odmah po otvaranju birališta, ali sumnja da će građanima poslije izbora biti bolje. Zaželio je sreću kandidatima, a na pitanje na šta bi nova vlast u Banjaluci trebala da obrati pažnju odgovorio je “na vrtiće i škole, i da bar malo povećaju penzije i plate.”

banja-luka-izbori


9:10 Na području općine Domaljevac-Šamac sva birališta su otvorena jutros u 7 sati i za sada sve protječe u najboljem redu – kazala je u izjavi za Fenu članica izbornog povjerenstva Domaljevac Ružica Ćošković.

Prema njenim riječima, u općini Domaljevac Šamac registrirano je 4 526 birača, od kojih na 7 redovnih biračkih mjesta i jednom mobilnom može glasovati 3242 birača, putem pošte 1281 birač, a u odsutnosti 3 birača.

Dodala je kako je Općinsko izborno povjerenstvo jutros imalo problema s popisom birača, ali da je taj problem otklonjen.


9:00 Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Novak Božičković glasao je jutros na biračkom mjestu u Doboju.

Božičković je rekao da je zadovoljan dosadašnjim izbornim procesom te da je primjetan veliki odziv građana.

Na području Doboja jutros su otvorena sva glasačka mjesta na kojima može da se izjasni 63.900 registrovanih birača.

Predsjednik dobojske Gradske izborne komisije (GIK) Nenad Paleksić je pojasnio da se glasa na 106 redovnih biračkih mjesta, jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a u funkciji su i dva mobilna tima.

Akreditovano je i 1.800 posmatrača.


8:50 Sva biračka mjesta na teritoriji općine Bugojno otvorena su jutros u sedam sati, potvrdila je Agenciji Fena predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Sabiha Crnica.

– Na biračkim spiskovima je 29.507 građana, koji će moći glasati na 43 redovna biračka mjesta na području općine Bugojno – naglasila je.

Jedno biračko mjesto, dodaje, rezervirano je za glasanje u odsutnosti i za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima.

– Angažirali smo i dva mobilna tima za 99 registriranih osoba koje, zbog bolesti, ne mogu doći do biračkog mjesta – naglasila je.

Na osnovu prijedloga trinaest političkih subjekata za izbore je, dodaje, akreditirano 669 posmatrača, te tri posmatrača delegirana uime udruženja građana.

Za Općinske izbore kandidirano je 17 političkih subjekata i nezavisnih kandidata na području općine Bugojno.


8:45 U Prijedoru su jutros u 7.00 sati otvorena sva biračka mjesta.

Građani se mogu izjasniti na 129 redovnih biračkih mjesta, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim listićima, na jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu, a u funkciji su i tri mobilna tima.

Pravo glasa ima 86.125 građana, od kojih 3.068 za glasanje putem pošte, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić.

Kazao je da izborni dan protiče bez problema.

izbori-2016


8:35 Na području općine Široki Brijeg sva birališta su otvorena jutros u 7 sati i za sada sve protječe u najboljem redu, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Široki Brijeg Mate Mikulić.

Po njegovim riječima, na području općine Široki Brijeg svih 39 biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, a registrirano je ukupno 22 863 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 25 mjesta, bore se kandidati iz osam stranaka, dok su se za mjesto načelnika kandidirale dvije osobe.


8:30 Na području općine Cazin biračka mjesta su otvorena na vrijeme, jutros u 7 sati, osim dva gdje su bila kašnjenja do 15 minuta.

Do kašnjenja na jednom biračkom mjestu je došlo zbog toga što je član biračkog odbora zakasnio, a na drugom zbog prebrojavanja glasačkih listića, kazao je Feni predsjednik Općinske izborne komisije Admir Pjanić.

On je istakao kako je u Cazinu 79 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto u odsustvu, te jedan mobilni tim.

U Cazinu pravo glasa ima 53.571 birač.


8:15 Na području općine Doboj Istok glasačka mjesta otvorena su na vrijeme u 7 sati, a sve teče prema očekivanjima, izjavio je Feni predsjednik Općinske izborne komisije Doboj Istok Šemsudin Bećirević.

Po njegovim riječima, na području ove općine pravo glasa ima 9.739 birača, koji će glasati u 14 redovnih glasačkih mjesta i jednom za glasanje u odsustvu, bez mobilnih timova.

Za općinsko vijeće Doboj Istok, koje broji 17 članova bore se kandidati 10 političkih stranaka, dok su u utrci za načelnika ove općine kandidati iz tri stranke.


8:10 Na području Bihaća, na većini biračkih mjesta je glasanje jutros počelo na vrijeme u sedam sati.

izbori-ilustracija3

Izuzetak su četiri glasačka mjesta čije je otvaranje kasnilo od pet do 30 minuta zbog problema s brojanjem glasačkih listića.

U izbornoj jedinici Bihać ima ukupno 90 biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu te za glasanje s nepotvrđenim listićima.

Za potrebe izbora je angažirano i pet mobilnih timova.

Registriranih građana s pravom glasa je 56.840.


8:07 Na području općine Velika Kladuša sva biračka mjesta, osim jednog, otvorena su jutros u 7 sati.

Kako je Feni kazao predsjednik Općinske izborne komisije Jasmin Hušić, otvaranje jednog biračkog mjesta je kasnilo zbog odbijanja predsjednika biračkog mjesta da otvori biralište, jer se u blizini nalaze stranačka obilježja. To biralište je otvoreno nedugo nakog toga.

Hušić je kazao kako je u Velikoj Kladuši ukupno 65 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za nepotvrđene glasačke listiće, te dva mobilna tima.

U Velikoj Kladuši registrirano je 42.300 birača.


8:05 Na području Zenice od jutros su sva biračka mjesta otvorena i izborni proces odvija se bez problema.

– Tri biračka mjesta otvorena su s malim zakašnjenjem od 15 minuta, jer su neki od članova imenovanih biračkih odbora zakasanili. Njihovim dolaskom sva tri birališta su otvorena i rade prema planu – kazao je za Fenu predsjednik Gradske izborne komisije Nihad Pašalić.


8:00 Sva biračka mjesta na području Republike Srpske su otvorena i proces glasanja se odvija mirno, bez incidenata, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Napominju da Štab MUPRS-a „Izbori 2016“ prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne sigurnosne situacije u tom bh.entitetu na dan lokalnih izbora.

Zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a RS-a (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas od 7.00 do 19 sati.

Dokumenti kojima se dokazuje identitet birača su: lična karta, putna isprava i vozačka dozvola.

S ciljem preduzimanja sigurnosnih mjera i radnji povodom održavanja lokalnih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač donio je naredbu o zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju tokom današnjeg dana.

Ministarstvo u sjedištu, centri javne bezbjednosti, stanice javne bezbjednosti i policijske stanice danas neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

izbori-bih2


7:55 Predsjednica Gradske izborne komisije Banja Luka Nada Batinar potvrdila je Feni da su u jutros u 7.00 sati otvorena sva biračka mjesta na području tog grada.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Banjoj Luci ima 189.370 birača, a Batinar je rekla da zasad nisu zabilježeni problemi.

Za glasanje redovnih birača pripremljeno je 267 lokacija na teritoriji grada.

Gradska izborna komisija je imenovala i 21 mobilni tim za glasanje birača koji su potpisali izjavu da žele da glasaju putem mobilnog tima u svom domu ili u ustanovi u kojoj su smješteni.

Osim gradonačelnika Banje Luke, stanovnici tog grada danas biraju i 31 odbornika za Skupštinu grada, od kojih je jedan iz reda nacionalnih manjina.


7:53 Na području grada Tuzla sva birališta otvorena su jutros u 7 sati i za sada se sve odvija prema očekivanjima, izjavila je Feni predsjednica Općinske izborne komisije Meliha Pašić.

U Tuzli je registrirano 113.477 birača koji će glasati na 161. biračkom mjestu, od kojih je 159 redovnih i dva za glasanje u odsustvu.

Prve preciznije rezultate o izlaznosti OIK Tuzla saopćit će oko 11 sati, kazala je Pašić.


7:50 Na području općine Novi Grad Sarajevo sva birališta otvorena jutros u 7 sati i za sada sve protiče u najboljem redu.

Kako je Feni kazao predsjednik Općinske izborne komisije Elvir Resić, u Općini Novi Grad glasa se na 145 redovnih biračkih mjesta i jedno u odsustvu. Na terenu je deset mobilnih timova.

novi-grad-izbori2


7:45 Sva biračka mjesta u sarajevskoj općini Ilidža otvorena su na vrijeme jutros u 7 sati, rečeno je Feni iz općinske izborne komisije.

Na području ove općine ima 95 biračkih mjesta i otvaranje je proteklo u redu.


7:40 Birališta su otvorena i u osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić, u sarajevskoj općini Centar gdje su prvi glasači izvršili svoju građansku dužnost odmah po otvaranju biračkih mjesta.

izbori-bih1

Elma Medošević, predsjednica biračkog mjesta 077 za AA je izjavila kako očekuje da će u toku dana sve proteći u najboljem redu.

“Na ovom biračkom mjestu pravo glasa ima 576 birača, za sada sve protiče u najboljem redu i očekujemo da tako nastavi i dalje. U sedam sati je otvoreno biračko mjesto i trebalo bi da radi do 19 sati, osim ako ne bude produženo zbog nekakvih neprilika. Svi članovi komisije su upoznati, naš birački odbor broji pet članova, stigli su i međunarodni posmatrači, svi su vidjeli da je kutija otvorena kada smo počinjali sa procesom i sve protiče najbolje”, naglasila je Medošević.


7:30  Na području općine Ravno sva birališta su otvorena jutros u 7 sati i za sada sve protječe u najboljem redu, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Ravno Kristina Šimunović.

Po njenim riječima, na području općine Ravno svih 5 biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, a na terenu je i jedan mobilni tim. U toj su općini registrirana ukupno 1402 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 15 mjesta, bore se kandidati iz četiri stranke, dok su se za mjesto načelnika kandidirala dva kandidata.


7:00 Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani danas, a biračka mjesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

Izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Izbori za grad Mostar neće biti održani jer do 4. maja, kada je CIK BiH donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH, nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije mogla donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, obzirom na odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani prije osam godina, 2008. godine.

Iz Centralne izborne komisije BiH je saopćeno da na lokalnim izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine opština ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Centralna izborna komisija BiH je 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u BiH.

U Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.263.906 birača. Broj redovnih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. augusta 2016. godine u 24.00 sati, je 3.177.557.

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 12.005; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasaju putem pošte je 65.111.

Iz CIK-a BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.205, mjesta za glasanje u odsustvu 130 i lično 134.

Po jedno biračko mjesto će 2. oktobra biti otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu.

Broj birača koji na predstojećim lokalnim izborima u BiH imaju pravo da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287. Broj registriranih birača po DKP-ima je: Ambasada BiH u Beogradu -126, Ambasada BiH u Beču – 35, Generalni konzulat u Štutgartu – 61, Generalni konzulat u Minhenu – 33, Počasni konzulat u Gracu – 32.

Period izborne šutnje traje od subote, 1. oktobra, od sedam sati pa do nedjelje, 2. oktobra, do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom periodu je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi uticaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasaju za određenu biračku opciju.

Birači mogu glasati s važećim identifikacionim dokumentima koje su izdali zvanični organi u BiH, a to su lična karta, pasoš i vozačka dozvoja.

Za osobe koje poslije zaključenja Centralnog biračkog spiska steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Centralnog biračkog spiska jer je on zaključen prije 45 dana, mogu da odu na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i da na taj način glasaju.

Za održavanje lokalnih izbora potrebno je oko osam miliona KM. U budžetu institucija BiH osiguran je iznos od četiri miliona KM, a preostala oko četiri miliona KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.